27 mars 2017

Sinnerna med åk 1

Vi började ett arbete sinnerna och först ut va syn, känsel och hörsel. Dagen började med att vi samlades och avnjöt en tyst minut i skogen, där vi blundade och lyssnade på vad vi hörde, eleverna fick sedan berätta vad de hört.

Nästa två sinneslekar va att vi delade in dem i två grupper, vi samtalade med eleverna om vad sinnarna är och vad de används till.




Lyssnaövning – Eleverna samlas i ring, eller sätter sig på något mysigt ställe. De får vara tysta, blunda och lägga händerna på huvudet. För varje nytt ljud de hör sträcker de upp ett finger. Håll på i 1-5 minuter, eller vad som känns lagom. När du ger signal får alla ta ned sina händer och öppna ögonen. Låt dem berätta vad de hörde.

Hitta tillbaks – Eleverna får jobba ihop i par. Den ena blundar eller får en ögonbindel och blir ledd av sin kamrat. Den seende leder fram till ett träd, en sten eller något annat som går att känna igen. Väl framme får eleven som blundar känna sig för noga. Efter att åter blivit ledd tillbaka till utgångspunkten får hon öppna ögonen och försöka hitta tillbaka till ”sin” plats. För att göra det svårare kan man leda i kringelkrokar och kanske snurra ett varv på slutet.

Den blinda draken – En elev är en blind drake som vaktar en skatt. Draken (som försetts med ögonbindel) sitter på en sten med skatten liggande nedanför stenen. Resten av eleverna ställer sig ca. 30 meter från stenen. Eleverna ska nu försöka smyga fram och ta skatten utan att bli upptäckta av draken. Om draken hör någon närma sig, pekar den på den eleven och låter som en eldsprutande drake. Då får den eleven gå tillbaka igen. Den som lyckas ta skatten blir drake nästa gång. 






Tack och hej leverpastej!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar